HTML

Wikipedia-blog

Minden, ami a Wikipédiával kapcsolatos. Vélemények, kritikák, pletykák...

Friss topikok

Linkblog

Peter R. Orszag, avagy a tényt is megváltoztatni

2008.12.11. 20:19 :: Wikipediator

Jó érzés, amikor egy általad írt bejegyzés részletét látod viszont egy másik portálon. Velem is ez történt a napokban.  Történt ugyanis, hogy Barack Obama kinevezte a Fehér Házba Peter R. Orszag-ot, akinek, mint mi, magyarok, látjuk a családnevén, valószínűleg magyar ősei voltak. Minen magyar sajtóorgánum, ahol olvashatunk róla, megjegyzi, hogy igenis magyarok voltak a szülei, de ő maga ezt nagyon nem szereti hangzotatni. Hogy ez mennyire így van, mutatja a róla írt szócikk az angol Wikipédián.

Mikor megtudtam, hogy ő is magyar, begépeltem ezt az információt, forrással ellátva, persze magyar nyelvűvel, mert angolul sehol nem lehet, csakis kommentekben olvasni, hogy honnan is származik ő. Épp most láttam viszont ezen beírásomat egy amerikai rádió honlapján: http://www.knx1070.com/Peter-Orszag-Bio/3384001 De ez a beírás már történelem, és a rádió még ezt rögzítette. Ez a Péter gyerek valóban nem szereti emlegetni a magyarságát, ugyanis egy "Orszag" nevű szerkesztő lépett be az angol wikire, és módosította a család szócikkeit, eltüntetve szinte az összes magyar vonatkozást. Na, egyet elfelejtett, egy kategóriában megmaradt magyar-amerikainak :)

Amúgy a wikiben nem szokás, hogy valaki saját magáról írjon, ennek ellenére, már a magyar wikin is - és most nem magamról beszélek - láttam, hogy valaki a saját szócikkét írja. Ezen, az Orszag-os szócikken kívül egy udmurt ismerősöm, az udmurt wikipédia egyetlen adminja is írt magáról. Már csak azt nem értem, hogy mi az a határ, ami felett lehet egy szerkesztőnek önmagáról írni?

Szólj hozzá!

Alternatív wikipédiák

2008.12.09. 10:19 :: Wikipediator

A Wikihez nagyon hasonló, vagy szakasztott változatok találhatók a neten a wikin kívül is. Sok kis témában találhatunk lapokat a wikia oldalakon is (a legnagyobb wikia-oldalak listája itt: big wikis). A lista még nőni fog, eddig ezeket találtam: 

- OrthodoxWiki - az ortodox egyházzal kapcsolatos szócikkek

- Armeniapedia - az örménységgel kapcsolatos szócikkek

- Memory Alpha - Star Trek Wiki néven is fut (ez már wikia-lap)

- Unciklopédia - A wiki blőd (és élvezetes) változata, magyar nyelven is! (wikia-ként indult)

Szólj hozzá!

Szerklap-evolúció

2008.11.25. 00:58 :: Wikipediator

A szerkesztők - akik komolyan elmerülnek a wiki on-line létben - dekoratív és hasznos szerkesztői lapokat szoktak készíteni maguknak. Időnként előfordul, ahogy az én esetemben is, hogy másoktól koppintunk, de ezt szabad. A kezdő html-tanonc is mások forráskódjaiból tanul. Az alábbiakban az én egykori szerklapom látható legalul, melyet Danitól vettem, aki maga is egy angol wiki-szerkesztőtől. Aki meg a Facebook.com portál profilját modellezte le. Amit én átvettem, amit Dani átvett, mind-mind változott kicsit, formálódott, a szerkesztőhöz idomult.  

Szólj hozzá!

A legnagyobb átírások - 1. rész

2008.11.25. 00:38 :: Wikipediator

A Wikipédia néha az aktuálpolitika helyszíne lesz, és a lelkes helyett a lelketlen szerkesztők veszik át az irányítást. Az elmúlt hetekben az amerikai elnökválasztás apropóján tapasztalhattuk meg, meddig ér el a Vörös Kéz. Meg a cenzúra is, a wiki részéről, de  erről később. Történt ugyanis, hogy pár vandál átírta John McCain, frissen vesztes elnökjelölt szócikkét - órákon át zaklatták a szócikket. Az egyik felhasználó a szócikk közepére vörös betűkkel felírta, hogy Niggershit. Amikor utóbb megpróbáltam lenyomozni ezt a változtatást, csodák csodájára nem lelhető meg a laptörténetben. Úgy látszik, van felsőbb cenzúra is :) az index cikkében szereplő kép az egyetlen, ami bizonyítja az akció meglétét:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vandalizmusról szóló index cikk itt olvasható.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: átírás mccain vandalizmus

Éld ki a vágyaidat

2008.11.24. 12:44 :: Wikipediator

A Wikipédia sok mindenre jó, olvasni is jó (már ha elég nagy a cikk és nem tudsz idegen nyelveken és csak ez marad az egyedüli forrásod), de szerkeszteni is. Részese leszel / lehetsz valaminek. Az ember pedig szeret részese lenni dolgoknak, közösségeknek, történéseknek, ha azok jók. Wikit szerkeszteni jó. Én azért csinálom, mert ha valami érdekel, és nem létezik róla szócikk, lefordítom, ha sehol nincs róla cikk, de megérdemelne egyet, megírom. Ez utóbbi különösen magyar színészek tárgykörében van, akikről máshol nem írnak. Így született meg pl. Kálid Artúr vagy Gáti Oszkár szócikke, de Kalocsay Miklósra sem emlékeznek már sokan. Van hogy régi sorozatokról írok, amikre már alig emlékszünk gyerekkorunkból, mint pl. a Látogatók vagy A Hetedik út titka. Van, aki nem szereti a Wikit: lásd kicsoda, de amúgy a vágyak kiélésére megfelelő hely...

Szólj hozzá!

Pár dolog a luxemburgi Wikipédiáról

2008.11.24. 12:33 :: Wikipediator

A napokban a luxemburgi nyelvű Wikipédia oldalaival voltam elfoglalva. Nagyon büszke vagyok kis falumra, Ecserre, és - mivel érdeklődő nyelvész is vagyok - szeretném minél több nyelven látni és olvasni a faluról szóló szócikkeket. Valamikor az év elején Ecser szócikke mintegy 6-8 nyelven létezett már. Miután elkészült az angol változat is, szétküldtem pár interwiki-szerkesztőnek, és szép lassan megjelentek érdekesnél érdekesebb fordítások. Jelenleg mintegy 70-72 nyelven lehet Ecserről olvasni, ezzel budapest után az én falum a második legtöbb nyelven olvasható magyar település. Már régi próbálkozásom az, hogy luxemburgi nyelven is olvasható legyen, ezért jártam a lbwiki (így is szoktuk rövidíteni a wikiket, az első pár betű mindig a domain-névre utal) oldalait. sajnos megint csak azt a választ kaptam, erről híres a lbwiki, hogy először a magyar nagyvárosok szócikkeit szeretnék megírni. Dicséretes. De azért egy szótárral úgy-ahogy megírtam a luxemburgi szócikket, amit persze, jó wikishez méltóan, ki is javítottak.

A luxemburgi wiki egyik érdekessége, mivel kicsi wikiről van szó (24 ezer szócikk), az az, hogy minden szócikket, ami Luxemburghoz kapcsolódik, lefordítanak. Így minden Luxemburg nevű települést, ami pl. az Egyesült Államokban található, vagy a Luxemburg nevű... azt hiszem kisbolygót vagy üstököst.  

Szólj hozzá!

Címkék: luxemburgi wikipédia lbwiki

Első szócikk

2008.11.24. 10:28 :: Wikipediator

Első szócikk ez, mert a Wikipédia is szócikkeket tartalmaz. Blogomat a Wikipédiával kapcsolatban írom, mivel magam is szerkesztője vagyok ennek az on-line társaságnak. De maga a társaság nem csak virtuálisan létezik, vannak wikitalálkozók, ahol személyesen is lehet találkozni, eszmét cserélni, sörözni, stb. Szóval nem egy halott dologról van szó. Ahogy a Wikipédia sem egy halott dolog. Él és fejlődik. Már több hónapja túl vagyunk a 100.000-dik szócikken,most valahol 111.000-nél járunk. Magam a magyar Wikinek (használjuk csak rövidebben ezt a hosszú szót) mintegy kétszázvalahány napja vagyok az aktív szerkeszője, ezalatt mintegy 180-190 szócikket indítottam el, van ami kicsi, mert nem volt több forrásom hozz, van ami meg hosszú, mert nagyon érdekelt a téma. Általában fordítani szoktam, főképp az angol wikiből, mert az a legnagyobb, de a finn wiki is a kedvencem. Néha előfordul, hogy olyan oldalra bukkanok egy külföldi wikin, ami csakis azon az egy nyelven található meg. Most épp egy ilyenbe ütköztem a napokban a luxemburgi wikipédián, de pár nap, és csak sikerül lefordítanom. Luxemburgi szótár van a neten (http://www.luxdico.com), német háttértudásom is van, csak menni fog. Mint látható, ha érdekel valami, a végsőkig elmegyek, hogy a magyar wikin is közkinccsé tegyem. Ha van egy kedvenc sorozatom pl., mint a Los Serrano, amit még Heslinkiben követtem végig a TV-ben, akkor megírom magyarul is a szócikkét. Meg még jópár kedvenc színészemnek, kedvencd földrajzi helyeimnek, mindent, ami a magyar wikiből még hiányzik. Közben meg tapasztalom, mi van a külföldi wikiken, ezekről írnék a blogomban. Utolsó megjegyzés: Miért lett a blog címe wikipediablog, ahelyett, hogy wikipedia? Mert egy ilyen blog már van, de a gazdája jópár éve nem írja már. Én aktívabb leszek. Ahogy a wikin is.

Szólj hozzá!

Címkék: lbwiki huwiki