HTML

Wikipedia-blog

Minden, ami a Wikipédiával kapcsolatos. Vélemények, kritikák, pletykák...

Friss topikok

Linkblog

Peter R. Orszag, avagy a tényt is megváltoztatni

2008.12.11. 20:19 :: Wikipediator

Jó érzés, amikor egy általad írt bejegyzés részletét látod viszont egy másik portálon. Velem is ez történt a napokban.  Történt ugyanis, hogy Barack Obama kinevezte a Fehér Házba Peter R. Orszag-ot, akinek, mint mi, magyarok, látjuk a családnevén, valószínűleg magyar ősei voltak. Minen magyar sajtóorgánum, ahol olvashatunk róla, megjegyzi, hogy igenis magyarok voltak a szülei, de ő maga ezt nagyon nem szereti hangzotatni. Hogy ez mennyire így van, mutatja a róla írt szócikk az angol Wikipédián.

Mikor megtudtam, hogy ő is magyar, begépeltem ezt az információt, forrással ellátva, persze magyar nyelvűvel, mert angolul sehol nem lehet, csakis kommentekben olvasni, hogy honnan is származik ő. Épp most láttam viszont ezen beírásomat egy amerikai rádió honlapján: http://www.knx1070.com/Peter-Orszag-Bio/3384001 De ez a beírás már történelem, és a rádió még ezt rögzítette. Ez a Péter gyerek valóban nem szereti emlegetni a magyarságát, ugyanis egy "Orszag" nevű szerkesztő lépett be az angol wikire, és módosította a család szócikkeit, eltüntetve szinte az összes magyar vonatkozást. Na, egyet elfelejtett, egy kategóriában megmaradt magyar-amerikainak :)

Amúgy a wikiben nem szokás, hogy valaki saját magáról írjon, ennek ellenére, már a magyar wikin is - és most nem magamról beszélek - láttam, hogy valaki a saját szócikkét írja. Ezen, az Orszag-os szócikken kívül egy udmurt ismerősöm, az udmurt wikipédia egyetlen adminja is írt magáról. Már csak azt nem értem, hogy mi az a határ, ami felett lehet egy szerkesztőnek önmagáról írni?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wikipediablog.blog.hu/api/trackback/id/tr59817808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása